FOLYAMATOS TAGFELVÉTEL 5 ÉVES KORTÓL!

Edzések szeptember 4-től a szokott helyszínen.

Bővebben »
Mikulás Kupa, Cegléd - Nemzetközi kumite verseny

2018. december 10.

Mikulás Kupa, Cegléd - Nemzetközi kumite verseny

Sikerrel zárult idei utolsó versenyünk, a Mikulás Kupa, hiszen mind a 11 versenyzőnk helyezett lett! Ismét elmondható, hogy magabiztosan küzdöttek versenyzőink, hiszen a küzdelmeik döntő ...

Bővebben »
IV. ENSI Kupa, Érd - Nemzetközi kumite verseny

2018. február 26.

IV. ENSI Kupa, Érd - Nemzetközi kumite verseny

6 ország közel 250 versenyzőjével került megrendezésre az utánpótlás és felnőtt kumite verseny, amin a betegségek miatt végül 9 versenyzővel és 1 bíróval vettünk részt. A ...

Bővebben »
1%

2018. február 24.

1%

Kérjük, segítse munkánkat SZJA 1%-ának felajánlásával! Adószámunk: 18551006-1-09 Így rendelkezhet 1%-áról 2018. május 22-ig: - a személyi jövedelemadó-bevallás részeként ...

Bővebben »
20 ÉV - 20年

2017. március 14.

20 ÉV - 20年

1997. március 14. - húsz éve, ezen a napon alakult meg a KIYOSUMI Dojo, amely azóta is töretlenül halad az úton, amelyen akkor elindult - a Tradicionális Kyokushin Karate útján. Azóta sok ...

Bővebben »
Közlemény a 2021. évben átutalt SZJA 1% felhasználásáról

Köszönjük, hogy SZJA 1%-ának felajánlásával segítette munkánkat!

Gyermekem 8,5 éves, 1 éve kezdett járni. Elsősorban a mozgáskoordináció fejlesztése volt a célunk, ezen túl szerettünk volna olyan sportágat választani, ami nem csak a fizikai erőnlétét fejleszti, hanem oktató-nevelő céllal magabiztosabbá, határozottabbá, céltudatosabbá is teszi. Mindemellett fontos volt, hogy tartozzon egy olyan közösséghez, ahol jól érzi magát. Eleinte tartottunk attól, hogy a karatéban megkövetelt fegyelem és „szigor” talán nem lesz kezelhető a gyerek számára. Az edzések hatására a mozgáskoordinációs problémái hihetetlen módon és gyorsasággal fejlődnek. Magatartásában is nagyon pozitív a változás ilyen rövid idő alatt is, határozottabb, magabiztosabb lett, bátrabban kiáll önmagáért és barátaiért egyaránt. Mi csak pozitív véleménnyel tudunk nyilatkozni a Dojó-ban folyó munkáról.

Seprényi Erika

Fiam 13 éves, 4 éve kezdett karatézni. Nagyon hasznos sport és nagyon magas színvonalú, hagyománytisztelő oktatás folyik a Dojó-ban. Minden izmot átmozgat és erősít a karate, nagyon hasznos a növekedésben lévő gyermekek számára. Fontos a gerinckörüli izmok erősítése, az izületek védelmére az izomzat fejlesztése ebben az életkorban is. Fegyelmet, kitartást, relaxációs technikát, stresszoldást tanulnak a gyerekek. A test fejlesztése mellett a lélek erősítésére is hangsúlyt fektet a Dojó. Nagy előnye a Dojó-nak, hogy nem verseny- és nem eredmény centrikus, a test és lélek fejlesztése a fő cél és nem tűri az agressziót. A magam részéről látni sem bírom a küzdősportokat, ennek ellenére én is elkezdtem karatézni és saját magamon tapasztalom e mozgásforma hasznát.

Dr. Káposzta Rita

gyermekgyógyász, reumatológus, endokrinológus
DEKK Gyermekgyógyászati Intézet

...én ajánlom a lányoknak is a Kyokushin Karatét, hiszen sokszor mondják, hogy a mai világban jó, hogyha egy lány meg tudja védeni magát. Végül is az én anyukám is ezért fogadta el, bár eleinte ő is inkább más felé akart engem terelni. Azt szerette volna, hogy valami lányosabb sportot válasszak, de nekem ez így nagyon megtetszett, és már az elejétől fogva jól is éreztem magamat, így itt maradtam. A sérülésektől sose féltem, mert az elején, amikor még kezdők voltunk, óvatosabban bántak velünk és fokozatosan erősödtünk bele az egész rendszerbe. Mindegy, hogy fiú vagy lány valaki, így egyre jobban hozzászokik fizikálisan-mentálisan is.

Kriszti

20 éves, 5 éve karatézik

Gyermekem 9 éves, 4-5 éve kezdett karatézni. Ez a sportág tetszett neki a legjobban, mind szellemiségében, mind pedig a testedzés formájában. Az oktatás színvonala a lehető legjobb, ezért jár ide a gyerekem, mert mint magamnak, neki is a legjobbat szeretném. Büszkén mondom el, ha kérdezik, mit sportol és hogy ki az edzője.

Magyar János

igazgató
SZÖVÁLL KV.

11 éves fiam 4 éve karatézik. Nagyon hasznos sportnak tartom, mind erőnléti, mind állóképességi szempontból. Fiamnak önbizalmat és önfegyelmet adott. Rendszert visz a diákok életébe, ezáltal a tanulás is jobban megy és a szabadidő is nagyobb becsben van tartva. Ezen kívül a karate egy csoporthoz, baráti körhöz köti, amely az évek során kialakult. Az oktatás színvonalát a legjobbnak tartom. Számomra Shihan személye a biztosíték, hogy jó kezekben van a fiam. A Dojó-ban tanuló karatékák, főleg az idősebbek és magasabb övfokozatúak, példával szolgálnak, hogy kitartó, kemény munkával milyen szintre lehet eljutni az évek során.

Pongor András

tanár, igazgatóhelyettes
Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola

Fiam fél éve jár karatézni, előtte többféle sportot kipróbált már, egyéni és csapat sportokat is, de egyik sem ragadta meg igazán. Kíváncsi lett a küzdősportokra. Hosszas keresgélés után találtuk meg ezt a Dojó-t és úgy látom, nagyon jól érzi itt magát. Néhány edzés után érezhetően nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lett. Erősödött az önbizalma és az alakja is sokat változott. Mindezt a pozitív változást folyamatosan érzékelem. (Egy ingadozó hangulatú kamasz anyukájaként nem tudok elég hálás lenni mindezért )

egy 15 éves fiú anyukája

Gyerekkorom óta érdekelnek a küzdősportok, de sajnos nem volt lehetőségem, hogy kipróbáljam őket. Egyszer azonban barátaimat elkísértem Karate edzésre. Nagyon megtetszett a hely és a többi karatéka mentalitása. Ugyanis attól féltem, hogy felnőtt lévén már nem sok esélyem van ennek a Harcművészetnek az elsajátítására és esetleg lenéznek, mert felnőttként nem tudom azokat, amiket a kicsik. De szerencsére nem így történt, talán ezért is maradtam itt.

Név nélkül

A Kyokushin Karate-ról Sosai Kancho
Shihan Wakiuchi Mit nyújthat a Karate? Családi Karate
Kiyosumi Seishin Karatés linkek

A Kyokushin karate

A Harci Művészetekről általában

Napjainkban ismét egyre népszerűbbé válnak a különböző keleti harci művészetek, mint például a Karate, a Kung-Fu, a Tai Chi, a Thai Boksz, a Taekwon-Do és még sorolhatnánk. Ezek a stílusok Ázsiából származnak és közös vonásuk, hogy mélyebb tartalmuk van a kézzel, lábbal vagy fegyverrel történő verekedésnél. Sokan ismerjük a mondást: A harci művészet nem sport, hanem életforma. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a test fejlesztése mellett és azon keresztül nagyon fontos a mentális fejlesztés, illetve, hogy a harci művészeteket egész életünk során gyakoroljuk, azokból nem lehet „kiöregedni”.

A harci művészetek egyik ága a Karate, mely eredetileg Okinawa-ról származik és „fegyvertelen, üres kezet” jelent. A Karatén belül számos stílus létezik, ezek egyike a Kyokushin Karate.

A Kyokushin Karate

A Kyokushin Karate stílus megalapítója Sosai Masutatsu Oyama 10. danos mester, aki 18 hónapon keresztül magányosan tréningezett a Kiyosumi hegyen (Japán, Chiba tartomány), hogy megalkossa a világ egyik legkeményebb harcművészetét, mely a testi erő és a lelki összhang egy szintre emelésével félelmetes küzdőket, nagyszerű harcosokat adott a világnak. Napi 16 órát edzett és rengeteget meditált. Ennek eredményeként hamarosan 220 kg-ot nyomott fekve, átugrotta a saját testmagasságát, 12 mp alatt futott 100 métert és kettő ujjon tudott kézen járni. Ezek után talán nem lehet csodálkozni azon, hogy nem talált legyőzőre sehol a világon. Ha élt ember, aki az életében legendává vált, akkor az Masutatsu Oyama 10. danos mester volt. Az egész világ ismerte nevét Japántól Brazíliáig, Dél-Afrikától az Egyesült Államokig mindenhol. Legendássá váltak küzdelmei (3 nap alatt 300 karate mesterrel küzdött meg és senki nem tudta legyőzni), bikák elleni harcai és töréstechnikai bemutatói (pl. sörös üveg nyakát egyetlen csapással leütötte). Sajnos azonban 1994. április 26-án Sosai Oyama hosszú súlyos betegség után örökre eltávozott, de az általa ránk hagyott szellemiség tovább él a több, mint tízmillió Kyokushin Karatéka (karatéka = karatét gyakorló) szívében.

A Kyokushin Karate nem sportkarate, nem versenykarate, hanem budo karate. Ez azt jelenti, hogy célja a gyakorló jellemének tökéletesítése és nem a versenyeredmények hajszolása. Ezt a kemény edzések során lehet elérni, amikor az ember szembesül saját korlátaival és legyőzi azokat. Egy Kyokushin mondás: Légy kíméletes másokkal és kíméletlen önmagaddal! Ekkor alapos önismeretre teszel szert, felismered hibáidat, erényeidet és képes vagy pozitív irányban változtatni a személyiségeden. A Kyokushin Karatéban egy edzés akkor jó, ha a teljesítőképességed határait feszegeti. Ennek megfelelő az övvizsgák anyaga is, magasabb övfokozatra már nagy fokú fizikális és mentális edzettségről kell tanúbizonyságot tennie a vizsgázónak. Nem ritkák a 3-4 órás technikai vizsgák, melynek során erőnléti, ügyességi, hajlékonysági feladatok vannak, melyeket a különböző kéz és lábtechnikák, majd pedig a formagyakorlatok követnek. Ez után pedig – a 3-4 óra elteltével – a küzdelmi vizsga következik: 1. dan övfokozatra (fekete öv, 1. mesterfokozat) pl. 20-szor 1 perc küzdelem váltott ellenfelekkel úgy, hogy a küzdelmek felét meg kell nyernie a vizsgázónak. És most akkor ejtsünk néhány szót a küzdelmekről. A Kyokushin Karate knock-down karate, azaz leütéses rendszerű karate. A küzdelmek védőfelszerelés nélkül (kivéve: a fiúknál herevédő, a lányoknál mellvédő), kiütésig zajlanak úgy, hogy a fej csak lábbal támadható, mivel a karatékák nem viselnek kesztyűt. Természetesen mielőtt ilyen „éles” küzdelemben részt vehet egy karatéka, meg kell erősítenie a testét, mely fokozatosan, edzésről edzésre, a gyakorló küzdelmek során történik. Tehát ha valaki bejön a Dojo-ba (Dojo = edzőterem), nem kerül egyből a mély vízbe. A küzdelem azonban nagyon fontos része a Kyokushin Karaténak, hiszen ez által a karatéka a saját bőrén tapasztalja meg, hogy a tanult technikákat tényleg elsajátította-e illetve tudja-e alkalmazni azokat. Aki kedvet érez, felkészültségét versenyeken is próbára teheti, hiszen minél több kihívással szembesül a karatéka, annál erősebbé válik mind testileg, mind lelkileg. A felnőtt versenyek a már említett szisztémában, védőfelszerelés nélkül, kiütésig zajlanak. Az utánpótlás versenyeken a gyerekek fejvédőt, lábszárvédőt és kesztyűt is viselnek a sérülések elkerülése végett, valamint bizonyos technikákat ők még nem alkalmazhatnak. Noha a versenyek hatékony visszacsatolást jelentenek, a tanulók nagy része (70-80%-a) valamilyen oknál fogva, pl. koruk, testi vagy lelki adottságaik miatt nem alkalmasak a versenyzésre. Azonban a már említett övvizsgák és az edzések alkalmával ők is folyamatos kontroll alatt vannak és ugyanannyi sikerélményre tehetnek szert, mint azok, akik versenyeznek is. A Kyokushin Karatéban sokkal többet ér, ha egy kevésbé tehetséges gyerek kemény munkával sikerrel vizsgázik a következő övfokozatra, mintha egy tehetséges társa „játszva” megnyer egy versenyt. A stílusalapító Mas Oyama írta egyik könyvében, hogy „… a Kyokushin Karatéban a szerzett képességek sokkal értékesebbek, mint a veleszületettek.” És ha az edzések ebben a szellemiségben zajlanak, akkor a Dojo-ban a teljesítménynek és a kemény munkának lesz értéke és nem pusztán az ügyességnek. És azt hiszem, ebben a mai világban, ahol pénzért szinte minden megvehető és a fiatalok nagyon sok mindent készen kapnak, nagyon fontos, hogy minél több ilyen légkörű közösség működjön.

DOJO KUN (Dojo Eskü)

Az alábbi Dojo Eskü, melyet minden edzés végén közösen elmondanak a karatékák, útmutatóul szolgál számukra, hogy könnyebben eligazodjanak a Kyokushin Karatéban és a mindennapi életben:

1. Fogadjuk! Rendületlenül edzeni fogjuk testünket és lelkünket.

2. Fogadjuk! A Budo igaz útját követjük, így fejlesztjük képességeinket.

3. Fogadjuk! Szilárdan törekedni fogunk önmagunk legyőzésére.

4. Fogadjuk! Megtartjuk az udvariasság szabályait, tiszteljük elöljáróinkat és a rangban feljebb lévőket. Tartózkodunk az erőszaktól.

5. Fogadjuk! Követjük az emberiesség tanítását, soha nem feledjük az alázatosság igaz erényét.

6. Fogadjuk! Tiszteljük a bölcsességet és az erőt, nem keresünk más vágyakat.

7. Fogadjuk! Egész életünkben a Karate szellemével járjuk a Kyokushin útját.

Néhány gondolat a Stílusalapítótól:

Az erő igazság nélkül erőszak, az igazság erő nélkül tehetetlenség.

Aki tiszteli és becsüli családját, szüleit, annak a szíve erős - ez a Kyokushin Karate egyik alapköve.

A Harci Művészetek Útja udvariassággal kezdődik és végződik. Ezért légy mindig kellőképpen és őszintén udvarias.

A Harci Művészetek Útja olyan, mint a sziklamászás – folyamatosan, pihenő nélkül felfelé. Teljes és határozott elkötelezettséget kíván az előttünk álló feladattal szemben.

Törekedj rá, hogy megragadd a kezdeményezést minden dologban, mindig tartózkodva az önző gyűlöletből vagy meggondolatlanságból eredő cselekedetektől.

Még egy Harci Művész számára sem mellőzhető a pénz fontossága. Mégis törekedned kell, hogy soha ne ragaszkodj hozzá túlságosan.

A Harci Művészetek Útja a testtartásban központosul. Mindig törekedj a helyes testtartásra.

A Harci Művészetek Útja 1.000 nap tanulással kezdődik és 10.000 nap tanulás után teljesedik ki.

A Harci Művészetekben az elmélkedés bölcsességet eredményez. Mindig tekints az elmélkedésre úgy, mint a fejlődés lehetőségére.

A Harci Művészetek Útjának természete és célja univerzális. Minden önző vágyat a kemény edzések ki nem hunyó izzó tüzében kell elégetni.

A Harci Művészetek egy ponttal kezdődnek és egy körben végződnek. Az egyenes vonalak ebből az alapelvből származnak.

A Harci Művészetek Útjának igazi lényege csak a tapasztalaton keresztül érthető meg. Tudván ezt, tanuld meg, hogy sose félj a kihívásoktól.

Mindig emlékezz rá: A Harci Művészetekben a magabiztos és hálás szív jutalma valóban bőséges.

A karate gyakorlóharc és törés nélkül olyan, mint a fa gyümölcs nélkül.

Tekints felfelé, de ne hord fent az orrodat, feleslegesen ne beszélj és nyitsd ki a szívedet.

Kyokushin lélek

Fejet alacsonyan tartva (szerénység), szemet magasra szegezve (kitűzött cél), légy beszédben visszafogott (higgadtság); a szülők iránti tisztelet vezéreljen és bánj másokkal jóságosan.

« Vissza